Om stipt 09:30 staat Ellie Lust voor de slagboom op de Niels Bohrweg. Tineke bellen of ze haar binnen kan laten. Kennismaken, koffiedrinken en voorbespreken. En dan het bedrijfsrestaurant van de Niels Bohrweg in. Daar stroomt het vol met medewerkers van alle afdelingen van UW. Ook werkleiders, consulenten, directie en heel veel anderen zijn aanwezig. Het gebeurt ook niet zo vaak dat er een BN'er met ons komt kletsen. En niet zomaar een BN'er, maar iemand met veel ervaring. Vanuit de politie, als vrouw in een leidinggevende rol, bij het maken van programma's en als lesbische vrouw.
Veel vragen uit de zaal
Ellie staat samen met Tineke op het podium, die Ellie zal bestoken met vragen over racisme, discriminatie en veiligheid. Ook geven ze veel ruimte voor vragen vanuit de zaal. En die zijn er veel. Gelukkig heeft Ellie alle aandacht voor mensen en hun vragen. Ze onthoudt zorgvuldig de namen van mensen die vragen stellen en legt een geruststellende hand op de schouder. De vragen uit de zaal lopen erg uiteen. Zo zijn mensen benieuwd naar de tv-programma's waar ze nu aan werkt. Ook komen er veel vragen voorbij die over de politie gaan. Bijvoorbeeld over politie-achtervolgingen, oplichters aan de deur en online scams.
Als iemand vraagt ook of zij wel eens discriminatie heeft ervaren en of dat onveilig was, komt er een indrukwekkend verhaal. Ze was met een team een programma aan het opnemen in Ethiopië. Als misdadigers daar er lucht van krijgen dat er een lesbische vrouw in het land is, is ze niet meer veilig. De ambassadeur in Ethiopië belt naar Nederland om te vragen waar Ellie is. Ze moet daar zo snel mogelijk weg. ‘Dat was echt een spannend moment. Als ik daar niet direct weg was gegaan, had ik het misschien niet overleefd,’ vertelt Ellie. ‘En als ik met een man was getrouwd in plaats van een vrouw, was dit ook nooit gebeurd.’ Dit verhaal toont ook aan dat we in Nederland eigenlijk best veilig zijn. Maar er is nog genoeg te winnen.
Omgaan met agressie en sorry zeggen
Er komen ook vragen over wat je moet doen als mensen zich vervelend gedragen. Agressie, boosheid en nare opmerkingen zijn voor iedereen bekend. Ook bij UW komt dat wel eens voor. Het advies van Ellie Lust: ‘Ga er niet op in. Verwijder jezelf uit een vervelende of dreigende situatie en zoek de rust op. Als iets niet goed voelt, klopt dat gevoel meestal. Zorg dan dat je afstand creëert tussen jezelf en de agressie. Dan kun je er later, op een rustig moment, misschien weer over praten.’
Het belang van sorry zeggen komt ook nog naar ter sprake. Zo zegt Ellie: ‘Sorry zeggen kan altijd. Het heeft nooit negatieve gevolgen. Het is een kleine moeite, maar kan veel betekenen voor iemand. Mensen vergeten dat nog wel eens.’
Deze goede adviezen komen Ellie op een groot applaus te staan. En gelukkig neemt ze nog uitgebreid de tijd om met misschien wel 100 UW’ers op de foto te gaan. Met arm over de schouder, handjes schudden en alles erop en eraan. Supergezellig.
Ellie, dankjewel voor je komst en hopelijk blijven onze gesprekken nog lang hangen!