Hoessein is het voorbeeld van nuchtere tevredenheid. Hij werkt via UW bij Gimeg en komt elke ochtend voor het werk een kopje koffie drinken op de Niels Bohrweg. Hij vindt dat mensen zelf moeten bepalen wat ze bij hen vinden passen, maar dat iets meestal wel het proberen waard is.
Na bijna 4 jaar bij Gimeg wil Hoessein eigenlijk niet meer weg. Hij heeft zijn plekje gevonden. Dat gebeurde al vrij snel. ‘Voor mij zijn de eerste twee maanden bepalend voor de rest van de jaren. Als de sfeer goed is, wordt het werk alleen maar prettiger. En die sfeer is hartstikke goed.’ En dus is Hoessein nu blij met zijn werkplek.
'Als de sfeer goed is, wordt het werk alleen maar prettiger. En die sfeer is hartstikke goed.'
‘UW is een fijn vangnet’
Veel begeleiding vanuit UW is niet eens nodig. Hoessein kan goed terecht bij zijn leidinggevenden op de werkplek. Als er problemen zijn, probeert hij die eerst zelf op te lossen met de mensen waar hij dagelijks mee werkt. Maar er is nog een reden om bij UW aan het werk te zijn: ‘Bij UW heb ik toch een fijn vangnet. Als mijn werk hier stopt, kan ik nog ergens aan het werk. Ik heb sowieso ergens een plek. Ik verwacht niet dat het hier misgaat, maar het geeft toch een fijn gevoel.’
De bezoekjes die Paul Souverein namens UW aan Gimeg brengt, horen erbij en zijn belangrijk. Maar ook Paul zegt dat er eigenlijk nooit problemen zijn. ‘Ik ben echt fan van Hoessein. Hij werkt hard en vindt het leuk. Met zijn enthousiasme spoort hij ook
weer anderen aan en dat is precies wat ik zo mooi vind. Zo wordt hij een voorbeeld voor collega’s.’
'Hier wordt niet gekeken naar waar je vandaan komt.'
Via UW, maar niet anders
Dat Hoessein bij UW in dienst is, maakt ze bij Gimeg verder niet uit. ‘Hier wordt niet gekeken naar waar je vandaan komt’, zegt hij. ‘Als je van UW komt, wordt dat niet zo gezien. Zodra je hier binnenkomt krijg je een heel warm welkom en als je je werk doet, hebben ze weinig over je te klagen. Je bent gewoon onderdeel van de rest en je bent niet een ander persoon.’
‘Gewoon proberen’
Hoessein heeft goed advies voor wie iets nieuws kan uitproberen op het werk. ‘Doen. Omdat je niks te verliezen hebt. Als ik ergens anders heen zou moeten, ga ik gewoon kijken. Waarom niet? Je kunt het net zo goed proberen. Mensen moeten het gewoon zelf ervaren. Iedereens ervaring is anders. Als andere mensen iets te eten niet lekker vinden, vind ik het misschien wel lekker. Daar kom je maar op één manier achter.’
Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Voor iedereen is er iets wat in de smaak valt. Het hoeft niet gelijk perfect te gaan, maar je weet het nooit als je het niet probeert.